روش های دریافت راهنما در لینوکس

دریافت راهنما  در لینوکس

در سیستم عامل لینوکس برنامه‌ها و دستورات بسیار زیادی وجود دارند. هر کدام از این دستورات، معمولا دارای تعداد زیادی آپشن یا گزینه می‌باشند. برای یک کاربر تازه‌کار و یا حتی متخصصان حرفه‌ای، یاد گرفتن تمام این آپشن‌ها، کاری زمان بر می‌باشد و در خیلی از مواقع، حفظ‌کردن آن‌ها، ضرورری نمی‌باشد. هر گزینه یا آپشن نحوه‌ی رفتار فرمان را تعیین می‌کند. با استفاده از روش هایی که شرح می‌دهیم، به راحتی می‌توانید برای هر دستور یا برنامه‌ای، با استفاده از راهنما های خوبی که در لینوکس وجود دارد، مستندات لازم را دریافت نمایید. با ما همراه باشید، تا روش های دریافت مستندات راهنمای لینوکس را مورد بررسی قرار دهیم.

برای دسترسی به مستندات کمک و راهنما در لینوکس، روش‌های مختلفی وجود دارد. یکی از خصوصیات سیستم عامل لینوکس، منابع زیادی از، مستندات راهنمایی است که برای استفاده از هر دستور و یا برنامه وجود دارد. انواع روش های دریافت مستندات راهنما در سیستم عامل لینوکس به شرح ذیل می‌باشد.

  • استفاده از man page
  • استفاده از دستور whatis
  • استفاده از دستور info
  • استفاده از دستور help
  • استفاده از آپشن help
  • استفاده از سایت‌های معتبر ارائه دهنده‌ی مستندات راهنما

استفاده از man page ها

man pageها، یا صفحات راهنما (manual pages)، منبع غنی و بزرگی از کمک و راهنما برای دستورات، فایل‌های تنظیمات در لینوکس هستند. man pageها در سیستم عامل یونیکس استفاده می‌گردید. از این صفحات راهنما، اغلب در سیستم‌ عامل‌های شبیه به یونیکس، که سیستم عامل لینوکس نیز یکی از آن‌ها است، استفاده می‌گردد. man pageها بطور پیش‌فرض بر روی اکثر توزیع های لینوکس نصب می‌باشند. برای استفاده از این مستندات راهنما، از دستور man استفاده میکنیم. برای صفحه‌ی راهنمای خود دستور man از دستور man man استفاده می‌کنیم.

انواع صفحه‌های راهنما man pages

بستگی به نوع نرم‌افزار یا محتوا، صفحات راهنمای مختلفی وجود دارد. هر دسته از man pageها، دارای یک شماره دارد که در بالای صفحه آورده می‌شود. انواع ای صفحات راهنما به شرح زیر می‌باشد:

1برنامه‌های اجرایی یا دستورات شل
2system calls (فانکشن‌های مربوط به ارتباط با هسته)
3library calls (فانکشن‌های مریوط به کتابخانه‌ها‌ی برنامه)
4فایل‌های ویژه معمولا برای ارتباط با درایوها (معمولا در دایرکتوری dev/ )
5فرمت فایل‌ها مثل etc/passwd/
6بازی‌ها
7متفرقه
8دستوراتی که تنها به مجوز root اجرا می‌گردد.
9kernel routing

جستجو در صفحات man pages

برای جستجوی در صفحات مختلف man pageها از گزینه man -f استفاده می‌کنیم. مثلا برای پیدا کردن مستندات در باره‌ی printf دستور زیر را وارد می‌کنیم:

برای جستجو در نام و همچنین جستجو در توضیحات man pageها از دستور apropos استفاده می‌کنیم:

صفحه راهنمای passwd

passwd هم یک دستور در لینوکس است که پسورد کاربر را تغییر می‌دهد و هم یک فایل به این نام وجود دارد. در صورتیکه دستور man passwd را وارد کنیم، صفحه‌ی راهنمای مربوط به دستور passwd نمایش داده می‌شود. برای مشاهده‌ی صفحه‌ی راهنمای etc/passwd/ به صورت زیر عمل می‌کنیم:

نتیجه‌ی اجرای دستور به صورت زیر می‌باشد.

صفحه‌ی راهنما برای دستور cp

به عنوان مثال، برای بدست اوردن man page مربوط به دستور cp به صورت زیر عمل می‌کنیم:

در این دستور ، راهنمای دستور کپی در لینوکس را با تمام گزینه‌های آن را، به صورت زیر نمایش می‌دهد. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، شماره‌ی داخل پرانتز صفحه‌ی راهنما، شماره 1 می‌باشد. زیرا دستور cp یک برنامه‌ی اجرایی است .

دستور whatis

دستور whatis ، حاوی اطلاعات خلاصه، از هر man page می‌باشد. مثلا خلاصه‌ی راهنما، برای دستور cp ، به شرح زیر می باشد:

دستور info

دستور info، نسبت به man pageها، دارای اطلاعات جامعتری در باره‌ی دستورات و برنامه ها می‌باشد. البته همه‌ی دستورات در بانک اطلاعات info دارای مستندات نیستند.

دستور help

پوسته یا شل لینوکس، دارای یک‌سری دستورات داخلی می‌باشد که برای آن ها صفحه‌ی man وجود ندارد. برای دسترسی به راهنمای دستورات داخلی شل، از دستور help استفاده می‌کنیم.

آپشن help

اغلب برنامه‌ها و دستورات در لینوکس دارای گزینه‌ی h– و یا help— می‌باشند. وقتی دستوری را با این گزینه اجرا کنیم توضیحات مربوط به آپشن‌های دستور را به ما نمایش می‌دهد. در زیر حاصل دستور netstat -h، را مشاهده می‌نمایید، که آپشن‌های دستور netstat را شرح می‌دهد:

سایت‌های مفید، برای دریافت راهنما در لینوکس

سایت‌های زیادی در اینترنت وجود دارند که حاوی مستندات خوبی برای برنامه‌ها و فرمان‌های لینوکس میباشند.در ادامه به معرفی چند سایت در این زمینه می‌پردازیم:

The Linux Document Project TLDP

TLDP مجموعه‌ی بزرگی از مستندات است که توسط افراد داوطلب گرداوری شده است و به صورت آنلاین عرضه می‌گردد. TLDP حاوی مستندات راهنما برای افراد حرفه‌ای می‌باشد. همچنین مستنداتی نیز برای کاربران تازه‌کار دارد.

Arch Wiki

Arch Wiki منبع خوبی برای استفاده از مستندات راهنما برای کاربران توزیع Arch و همچنین توزیع های دیگر لینوکس می‌باشد. مستندات راهنما در باره‌ی موضوعاتی از قبیل شبکه، مدیریت سیستم، بهینه‌سازی و همچنین اطلاعاتی در باره نصب توزیع Arch را در این سایت می‌توانید پیدا کنید.

Ask Ubuntu

توزیع اوبونتو دارای مستندات راهنما و همچنین انجمن‌های بسیاری برای رفع اشکال و ارائه‌ی راهنمایی می‌باشد. یکی از سایت‌های خوب برای این امر سایت Ask Ubuntu می‌باشد که یک کامیونیتی برای پاسخ به سوالات مربوط به اوبونتو می‌باشد.

Gentoo Wiki

Gentu Wiki مستندات راهنما در باره‌ی توزیع Gentoo و همچنین روش‌های نصب برنامه‌های مختلف لینوکس وجود دارد.

دیدگاهتان را بنویسید