تنظیم آدرسIP، برای کامپیوترها به دو صورت انجام میپذیرد. در روش اول، تنظیم IP، برای تکتک کامپیوترها و جداگانه انجام میشود. اما در روش دوم، تخصیص IP به صورت دینامیکی و پویا انجام میپذیرد. برای شبکههایی که، تعداد کلاینتهای کمی، مثلا کمتر از 10 کلاینت را دارند، شاید تنظیم تکتک کلاینتها دشوار به نظر نرسد. اما با زیاد شدن کامپیوترها این روش، کارآمد نیست. برای تنظیم آدرس های IP به طور پویا بر روی کلاینتها، از سرویس DHCP یا Dynamic Host Configuration Protocol استفاده مینماییم. برای اینکه بدانید DHCP چگونه کار میکند ، با ما همراه باشید.
DHCP چگونه کار میکند ؟
DHCP یک پروتکل، از نوع کلاینت-سرور است. در سرویس DHCP، برای تخصیص پویای IP، نیاز به دو نرمافزار است. یکی نرمافزاری است که، سمت کلاینت قرار دارد و عمل دریافت و تنظیم IP را، بر روی کلاینت انجام میدهد. همهی گونههای ویندوز، همچنین توزیع های لینوکس، معمولا به طور پیشفرض دارای برنامهی DHCP سمت کلاینت میباشند. نرمافزار دیگر، بر روی سرور نصب شده است. کار DHCP سرور، ذخیرهی IP های مربوط به هر کلاینت و دیگر اطلاعات TCP/IP مورد نیاز کلاینت، از قبیل DNS, Gateway است.
در سرور DHCP، برای پیکربندی، محدودهی آدرسهای IP، یا Addresses Pool را مشخص میکنیم. سرویسدهندهی DHCP با توجه به محدودهی آدرس IP، این آدرسها را بین کلاینتهای شبکه، توزیع میکند. این IPها برای یک محدودهی زمانی، مثلا چند روز به کلاینت اختصاص مییابند. پس از منقضی شدن محدودهی زمانی، مجددا، کلاینت از سرور، درخواست IP تازه را میدهد.
هر گوشی موبایل، کامپیوتر و یا دستگاه دیگری مثل پرینترهای دارای قابلیت اتصال به شبکه، برای اختصاص IP، به صورت پویا، به سرویس دهندهی DHCP نیاز دارند. یرای توضیح اینکه DHCP چگونه کار میکند ، چهار مرحلهی DORA، که برای اختصاص IP پویا به کلاینتها، انجام میشود را، توضیح میدهیم.
چهار مرحلهی DORA
Discovery message
در مرحلهی اکتشاف یا Discovery، وقتی کلاینتی به شبکه متصل شود و روش دریافت IP آن، بر روی DHCP تنظیم شده باشد، بلافاصله یک پیام Broadcast، ارسال مینماید. پیامهای Broadcast، دارای آدرس (IP: 255.255.255.255) و مک آدرس (MacAdress: FF:FF:FF:FF:FF:FF)، میباشند. این پیام، جهت جستجوی سرویسدهندهی DHCP و درخواست یک IP پویا از سرویسدهنده، ارسال میشود.
Offer message
بعد از اینکه، سرویس دهنده(ها)ی DHCP پیام Discovery را، از کلاینت، دریافت نمودند، یک پیام Offer یا پیشنهاد را، به سمت کلاینت ارسال مینمایند. در پیام Offer، می تواند علاوه بر، آدرس IP و netmask، مشخصاتی چون آدرس gateway و همچنین IPهای DNS به سمت کلاینت ارسال گردد.
Request message
در صورتی که در شبکه، چندین سرویسدهندهی DHCP وجود داشته باشد، هر کدام از سرورها، Offer، یا پیشنهادی را به کلاینت ارسال میکنند. در این مرحله کلاینت، یکی از پیشنهادهای دریافت شده، پذیرفته و درخواست آن پیشنهاد را بعنوان پیام (Request) به صورت فراگیر (Broadcast)، ارسال میکند.
Acknowledge message
در این مرحله درخواست کلاینت، توسط سرور پیشنهاد دهنده، تایید شده و این تایید، به کلاینت اعلام میگردد. و درنتیجه Ip بهمراه مشخصات دیگر از قبیل DNS, Gateway در کلاینت تنظیم میگردد.