آشنایی با خط فرمان در لینوکس

خط فرمان لینوکس

سیستم عامل ویندوز، بیشتر متکی بر محیط گرافیکی می‌باشد. کسانی که با ویندوز کار می‌کنند، معمولا تمامی کارها را با کلیک موس و در محیط گرافیکی انجام می‌دهند. محیط گرافیکی در، سیستم عامل لینوکس هم، نسبت به قبل، کاربرپسند شده ‌است. برنامه‌هایی مثل، لیبرآفیس ( برنامه‌ی مشابه آفیس ویندوز) ، پخش فیلم و یا گیمپ (برنامه‌ی مشابه فوتوشاپ) در محیط گرافیکی لینوکس، انجام می‌پذیرد. اما در صورتی که بخواهیم، از قابلیت‌های پیشرفته، خصوصا در زمینه‌‌ی مدیریت سرویس‌های شبکه از این سیستم عامل استفاده نماییم باید از محیط متنی آن استفاده نماییم. ارتباط کاربر با سیستم عامل، از طریق یک رابط متنی، به نام پوسته و یا شل انجام می‌پذیرد. برای استفاده از شل، در محیط گرافیکی از یک شبیه‌ساز یا امولاتور به نام ترمینال یا کنسول استفاده می‌نماییم. با این مقدمه، اگر به یادگیری خط فرمان در لینوکس علاقه‌مند هستید این مطلب را دنبال نمایید.

خط فرمان لینوکس یا command line

خط فرمان ، به واسط متنی هر پلتفرم لینوکس می‌گویند. که به نام‌های پوسته یا شل، ترمینال، کنسول، prompt و از این قبیل نامیده می‌شود. برای استفاده از محیط متنی در لینوکس برنامه‌ی ترمینال را اجرا می‌کنیم. در اوبونتو می‌توانیم برای اجرای ترمینال، از کلید میانبر Ctrl-Alt-T استفاده ‌نماییم. پس از اجرای امولاتور ترمینال، محیطی شبیه محیط زیر را مشاهده می‌کنیم.

ترمینال اوبونتو
پنجره‌ی ترمینال در اوبونتو

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، در خط فرمان، یعنی جایی که فرمان‌ها از آن خط اجرا می‌شود، عبارت: kazemian@upgradeit ، وجود دارد. kazemian، نام کاربری است که با آن به سیستم وارد شده‌ایم. upgradeit، نام سیستم است. در صورتی که بعد از عبارت کاراکتر # بود به معنی ورود با کاربر root است. کاراکتر $ و یا ٪ نشان دهنده این است که ورود با کاربر root نیست. در اینجا، ورود با کاربر غیر root است.

ساختار دستور یا command

هر کامند، یا دستور، دارای سه قسمت است. command یا خود دستور، متغیر و آرگومان.

دستور

دستورها در لینوکس، نرم‌افزارهای اجرایی هستند که یا دستورات مربوط به خود سیستم عامل را شامل می‌شوند و یا برنامه‌های کاربردی مختلف هستند. مثلا دستور ls، مربوط به لیست گرفتن از فایل‌ها و دایرکتوری‌ها می‌باشد.

آپشن

آپشن‌ها یا متغیرها، نحوه و شرایط اجرای دستور را تعیین می کنند. برای بدست آوردن روش بکارگیری آپشن‌های یک دستور، از دستور man استفاده نمایید. روش استفاده از صفحان راهنما در این پست توضیح داده شده است. به عنوان مثال دستور ls -al، لیست فایل‌ها و دایرکتوری‌های جاری و فایل‌ها و دایرکتوری‌های Hidden را باجزيیات بیشتری نمایش می‌دهد. برخی از آپشن‌ها، در دوحالت اختصاری و طولانی نوشته می‌شود. مثلا دستور ls -a به صورت ls –all نیز نوشته می‌شود و عملکرد یکسانی را نمایش می‌دهد.

آرگومان

آرگومان‌ها در هر دستور، حاوی اطلاعات اضافی هستند. مثلا ls -l /etc، در این مثال etc/ آرگومان دستور ls می‌باشد و مسیر را برای فرمان ls مشخص می‌سازد.

redirect

در صورتی که بخواهیم، خروجی دستور، به جای مانیتور در یک فایل و یا خروجی دیگری ذخیره گردد از redirect استفاده می‌نماییم. برای ریدایرکت کردن، بعد از دستور، از کاراکتر < استفاده می‌نماییم. مثلا برای ذخیره‌ی خروجی دستور ls -al بر روی فایل test.txt ، از دستور ls -al > test.txt استفاده می‌نماییم. اگر از کاراکتر < برای redirection بر روی یک فایل، استفاده نماییم، محتوای فایل با محتوای جایگزین می‌شود. در صورتی که بخواهیم خروجی دستور، در انتهای فایل اضافه شود، از دستور << استفاده می‌نماییم.

pipe

عمل پایپینگ (piping) ، موقعی به کار می‌رود که بخواهیم، از خروجی یک دستور، به عنوان ورودی دستور دیگر استفاده نماییم. عمل piping را می‌توانیم، برای چند دستور پشت سر هم، به کار می‌بریم. مثلا در مثال زیر محتوای فایل test.txt توسط دستور cat به ورودی دستور grep برای پیدا کردن کلمه‌ی ahmad داده شده و نتیجه‌ی آن، نمایش داده می‌شود.

دستورات کاربردی لینوکس

در ادامه دستورات کاربردی شامل دستورات مربوط به کار با فایل‌ها و دایرکتوری‌ها و همچنین دستورات کار با فایل‌های متنی، را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

دستورات مربوط به فایل‌ها و دایرکتوری‌ها

دستور pwd

دستور pwd دایرکتوری جاری را نشان می‌دهد.

دستور ls

لیست فایل‌ها و دایرکتوری‌های یک مسیر را نشان می‌دهد. دستور بدون آرگومان خلاصه‌ی لیست دایرکتوری جاری را نشان می‌دهد. ls -l لیست فایل‌ها و پایرکتوری جاری را با جرئیات بیشتر، نمایش می‌دهد. ls -al علاوه بر جزئیات، فایل‌ها و دایرکتوری‌های مخفی(Hidden) را نیز، نمایش می‌دهد.

دستور cd

این دستور برای تغییر دایرکتوری به مسیر دایرکتوری که در آرگومان دستور می‌آید استفاده می‌شود. مثلا دستور cd /home/kazemian/test مسیر دایرکتوری جاری را به home/kazemian/test/ تغییر می‌دهد. .. cd مسیر دایرکتوری جاری را به دایرکتوری والد تغییر می‌دهد. / cd مسیر دایرکتوری را به دایرکتوری ریشه تغییر می‌دهد.

دستور mkdir

برای ایجاد یک دایرکتوری از این دستور استفاده می‌شود. مثال:

mkdir /home/kazemian/test1

دستور cp

برای کپی فایل(ها)، به مسیر دیگر، استفاده می‌گردد. مثال:
cp /home/kazemian/test1/file1 /home/kazemian/test2
برای کپی فایل‌ها و زیردایرکتوری‌های یک دایرکتوری از دستور زیر استفاده می‌کنیم. مثال:
cp -r /home/kazemian/test1/* /home/kazemian/test2

دستور mv

برای انتقال فایل(ها) و دایرکتوری(ها) از یک مسیر به مسیر دیگر استفاده می‌گردد. مثال:
mv /home/kazemian/test1/file1 /home/kazemian/test2

دستور rm

برای حذف فایل‌(ها) از این دستور استفاده می‌شود. مثال:
rm /home/kazemian/test1/file1
برای حذف فایل‌ها و زیردایرکتوری‌های یک دایرکتوری از دستور زیر استفاده می‌کنیم. مثال:
*/rm -r /home/kazemian/test1

دستور rmdir

برای حذف یک دایرکتوری از این دستور استفاده می‌شود.

دستور touch

برای ایجاد یک فایل با محتویات صفر از این دستور استفاده می‌شود. مثال:
touch /home/kazemian/file1

دستورات مربوط به محتویات فایل‌ها

دستور cat

برای مشاهده‌ی محتویات یک فایل متنی، از این دستور استفاده می‌شود.

دستور head

برای مشاهده‌ی چند خط ابتدایی یک فایل متنی از این دستور استفاده می‌شود.

دستور tail

برای مشاهده‌ی چند خط انتهایی یک فایل متنی از این دستور استفاده می‌شود

دستور diff

برای مقایسه‌ی دو فایل متنی از این دستور استفاده می‌شود.

دستور echo

برای نمایش یک متن و یا ارسال یک متن به یک فایل، از این دستور استفاده می‌شود.

این پست دارای 2 نظر است

  1. فاطمه

    ممنون از مطالبی که گذاشتید.
    بسیار مفید و سازنده بود و به من آموزه هایی آموخت که صرفا برای ورود به لینوکس مشتاق کار با آن را ایجاد کرد.

  2. علیرضا داریانی

    سلام
    ممنونم از مطالب کاربردی و جذاب اتون

دیدگاهتان را بنویسید